Ako vybrať pec na pizzu?

Kto by raz za čas nedostal chuť na pizzu? Vlastne sa to deje skoro každý týždeň. Dobre, každý deň. Ale chodiť večne do pizzérií stojí majland a mrazená pizza je len slabou náplasťou. Našťastie je na dosah jednoduché riešenie – zaobstarať si domácu pec na pizzu, ktorá vám behom pár minút vyčaruje dokonalú pizzu podľa talianskej tradície.

Kto by raz za čas nedostal chuť na pizzu? Vlastne sa to deje skoro každý týždeň. Dobre, každý deň. Ale chodiť večne do pizzérií stojí majland a mrazená pizza je len slabou náplasťou. Našťastie je na dosah jednoduché riešenie – zaobstarať si domácu pec na pizzu, ktorá vám behom pár minút vyčaruje dokonalú pizzu podľa talianskej tradície.

Doba čítania 4 min.
Klára, redakcia Heureka.sk

Čo vedieť pred nákupom?

Vnútorná, alebo vonkajšia pec?

Hľadáte jednoduché domáce zariadenie na každodenné použitie, alebo máte pizzu spojenú s teplými letnými večermi pri grile? Pripravte sa, že vonkajšia pec vyžaduje väčšiu počiatočnú investíciu a zložitejšiu údržbu, ale priblížite sa s ňou skutočnému talianskemu poňatiu pizze. Zaobstarať si ale môžete profesionálnu vnútornú pec, ktorá sa bežne používa v pizzériách.

Nie je možné úplne jednoznačne povedať, že jedna možnosť je lepšia ako druhá – ide čisto o vaše preferencie a súčasné možnosti.

Záleží vám na multifunkčnosti?

Najmä domáce elektrické pece sú vyrobené tak, aby sa v nich dali pripraviť aj palacinky či omelety. Iné zase spoľahlivo upečú chlieb alebo mäso. Dôležité je preto premyslieť si, či zariadenie kupujete skutočne iba na pizzu, alebo ním chcete čiastočne nahradiť teplovzdušnú rúru. Oboje je možné.

Pece na pizzu podľa typu

Domáca pec

  • Upečie pizzu v priebehu niekoľkých minút

  • Jednoduchá príprava

  • Pečenie bez dymu a zápachu

  • Pripraví aj palacinky alebo vajíčka

  • Ťažšie čistenie

  • Bez autentického zážitku z pravej pece

  • Veľakrát nižšia maximálna teplota

Vonkajšia pec

  • Autentický zážitok

  • Skvelá pizza

  • Možnosť napojenia na plynový gril

  • Vynikajúca na letné večery

  • Vyžaduje miesto na záhrade

  • Jednoduchá inštalácia a údržba

  • Skôr sezónna záležitosť

Mini rúra

  • Skvelá pizza za niekoľko minút

  • Čiastočne nahradí klasickú rúru

  • Upečie aj chlieb, koláč a iné pochúťky

  • Často nižšia teplota pečenia

  • Nutná údržba

Profesionálna rúra

  • Vynikajúca pizza ako z pizzérie

  • Ideálna do reštaurácie

  • Viac komôr umožní robiť viac pízz naraz

  • Vyššia cena

  • Ťažšia inštalácia a údržba

  • Vyžaduje veľký priestor

Kľúčové parametre

Príkon

Príkon vám poodhalí dve kľúčové informácie – odhadovanú spotrebu a rýchlosť pečenia. Hodnota totiž udáva, koľko energie pec spotrebuje za hodinu používania. Vyšší príkon ale obvykle znamená aj rýchlejšie rozpálenie a prípravu jedla. Je teda na vás nájsť rovnováhu medzi ideálnou spotrebou a rýchlosťou.

Väčšina domácich pecí bude mať príkon nižší ako 7 260 W. Jednoduché elektrické pece by nemali presiahnuť 2 000 W. Hodnoty vyššie ako 7 260 W sú potom vyhradené profesionálnym gastro peciam s viacerými komorami, určeným do pizzérií alebo pekární, kde nejde len o kvalitu, ale aj kvantitu upečených dobrôt.

Maximálna teplota

Na maximálnu teplotu si dajte pozor hlavne pri výbere lacných, spotrebných modelov elektrických pecí. Aby pečenie v samostatnej peci malo zmysel, musí zvládnuť piecť aspoň pri 350 °C. Niektoré modely totiž dokážu opekať maximálne pri 200-220 °C, čo je zhruba tak rovnako ako obyčajná teplovzdušná rúra. Potom by bol nákup takmer zbytočný.

No necítite tú vôňu už len pri pohľade na obrázok?

Najdôležitejšie funkcie

Funkcia sa líši podľa zvoleného typu, pravdepodobne nenájdete jeden model so všetkými, preto si radšej nájdite pár favoritov, ktorí sú pre vás dôležití:

  • Časovač – spustenie a vypnutie opekania podľa potreby

  • Funkcia panvice – spodná časť pece môže slúžiť na smaženie a opekanie

  • Programy podľa typu pizze – programy na pečenie na newyorskú alebo neapolskú pizzu

  • Kamenné dno – rovnomerná distribúcia tepla a autentická chuť

  • Teplomer – zabezpečenie ideálnej teploty na pečenie

  • Lopatka – na správne zasúvanie a vysúvanie pizze

Ako pripraviť cesto na pizzu?

  • 1) Do zhruba 300 ml vody pridajte 18 g droždia, lyžicu cukru, lyžicu múky a nechajte cca 20 minút vykysnúť.

  • 2) Pridajte do hmoty 500 g múky, 3 lyžice olivového oleja a spracujte do hladkého cesta, ktoré nechajte zhruba hodinu odstáť a kysnúť.

  • 3) Potom už nastal čas roztiahnuť cesto na plech a zdobiť podľa ľubovôle. Len ananás nechajte v kľude odpočívať v úschovni ovocia. ;)

Príslušenstvo

Čo by sa vám k peci mohlo hodiť?

  • Krájač na pizzu – každý pizzár potrebuje to správne náradie

  • Plechy na pizzu – aby každá mala dokonalý tvar

  • Chlebové a pizza zmesi – keď budete chcieť ísť na istotu

  • Mrazené pizze – a keby sa to náhodou raz nepodarilo...